top of page

Gravidyoga - dit pusterum

Opdateret: 23. jan.


Gravidyoga er en dejlig form for bevægelse des længere hen i graviditeten, som du kommer. Kroppen bliver tungere og mange får automatisk lyst til en blidere og mere rolig form for bevægelse, end de tidligere har haft behov for. Tiden kalder måske også på en stund, hvor du både har fokus på dig selv og på et rum, hvor du kan skabe forbindelse med din baby i livmoderen.


Yoga er for alle. Det er ikke en præstationssport, der er ikke noget man skal kunne, og det er ikke vigtigt, om du kommer langt ud i strækkene eller dybt ned i øvelserne, hvis ikke det føles rart i din krop.

Det der er vigtigt er, hvad der sker på din yogamåtte og ikke på naboens. Vi er forskelligt byggede og kommer med forskellige forudsætninger, og derfor skal vi heller ikke se ens ud, når vi laver yoga.


Yoga skal være dejligt og føles rart i kroppen. Selvfølgelig vil der være tider, hvor du føler dig lidt udfordret eller tider, hvor du har lyst til at udfordre dig selv, men du kan altid bakke ud af en øvelse, hvis ikke den er behagelig at være i, eller hvis du får ondt et sted i kroppen.

En af de ting du kan holde øje med i øvelserne er, om du holder vejret. Hvis du holder vejret er det ofte fordi, du bliver så udfordret, at du glemmer at trække vejret. Så har du tre muligheder:


  • Prøv at blive i stillingen et øjeblik endnu, men forsøg at trække vejret dybt og roligt. Mærk om der sker en forskel i stillingen. Bliver øvelsen lettere at lave, kan du slappe mere af og får du lyst til at blive der et øjeblik mere, så er det måske okay at blive i stillingen.

  • Eller du kan bakke lidt ud af stillingen. Lade være med at gå så dybt, få hjælp til at bakke stillingen op med en pude eller klods og trække vejret dybt og roligt.

  • Måske skal du helt ud af stillingen og have en alternativ stilling, og måske skal din krop have en lille pause.


Gravidyoga er godt for mange ting. Den fysiske velvære du opnår ved at få strakt, udspændt, styrket og afspændt din krop, kan gøre det lettere at acceptere at kroppen bliver tungere, mere besværet og at tyngdepunktet flytter sig, så du måske får ondt i lænden, bækkenet eller skuldrene. Du kan også bruge øvelserne derhjemme, når kroppen kalder på et stræk, lidt ro eller hvis du skulle være en af dem, som hyppigt får kramper eller får hævede fødder og hænder pga. væske i kroppen.


Yoga forbereder din krop på din kommende fødsel med ve- og hvilestillinger, øvelser hvor du lærer at bruge dit åndedræt samt at fokusere på åndedrættet. Ved hjælp af guidning, afspænding og små meditationsøvelser træner du både krop og sind til din kommende fødsel.


Gravidyoga giver dig en tiltrængt pause i en måske travl hverdag. Yoga er designet til at hjælpe dig og dit nervesystem til at falde til ro. Når du i øvelserne har dit åndedræt med, bevæger dig roligt og giver dit hoved en pause fra alle tankerne, som kan fylde dig op i løbet af dagen, og så falder krop og sind til ro. Og efter Savasana (afspænding) som vi altid afslutter med, skulle du gerne gå afslappet og lidt mere rolig ud af døren.


Til gravidyoga kan der opstå tanker om dit kommende moderskab og tanker om din egen barndom. Det er helt naturligt at vi, når vi gennemgår så stor en omvæltning som det er at blive mor, kommer til at tage vores egen barndom op til eftertanke, og vi selv har tanker om, hvad det er for en slags baby der kommer. Yoga grounder og giver tid til eftertænksomhed. Det er en transformation at blive mor, og det kan godt tage tid at lande, derfor er det så godt, at du har 9 måneder til at vænne dig til tanken.


Jeg glæder mig til at møde dig til gravidyoga


Kærlig hilsen


Jordemoder Lotte

31 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page