top of page

Kroppen under fødslen

Opdateret: 23. jan.

I sidste uge lavede jeg et indslag på Facebook og Instagram med ideer til, hvad du og din partner kan gøre som både kan flytte fokus lidt fra veerne, for lad os være ærlige, veer kan godt bide rimeligt meget fra sig, men også som kan virke smertelindrende og beroligende. Det prøver jeg her at uddybe lidt.


  • Åndedrættet

  • Kæber, skuldre og hænder

  • Massage, tryg og stryg.

  • Bevægelse


1: Hvis du tænker, at du kun kommer til at prøve en af tingene i dag, så vil jeg klart anbefale dig at fokusere på dit åndedræt. Bliv bekendt med det, øv dig på det og træn det hver dag.

Dybt og roligt trækker du vejret ind gennem næsen og giv slip helt nede i underlivet og gerne med et lille suk, når du ånder ud gennem munden. Øv dig på det når du mærker en plukkeve, det spænder i lænden eller bækkenet gør lidt ondt. Og prøv også at øve det når du er lidt vred, for her virker det faktisk også.


2: Mange kvinder spænder op i kroppen, når veerne begynder at tage til. Det ses ofte ret tydeligt i kæberne, skuldrene og hænderne. Du bider tænderne sammen, trækker skuldrene op under ørerne og knytter hænderne. Din partner kan hjælpe dig til at give slip, bare en hånd på skuldrene, eller at blive holdt i hånden, kan hjælpe dig til at give slip eller I kan på forhånd aftale et ord der kan hjælpe dig til at slappe af.


3: Massage, tryk og stryg fremmer hormonet oxytocin også kaldet kærlighedshormonet (vel og mærke, hvis man synes, at det er dejligt at blive rørt ved) og oxytocin spiller en vigtig rolle under fødslen, da det får din livmoder til at trække sig sammen og lave veer. Du skal altså helst have meget oxytocin i kroppen, når du føder, og det får vi, når vi føler os trygge og veltilpasse. Måske kan du godt lide massage, eller at din partner stryger dig over kroppen, måske kan du bare godt lide et dejligt kram. Prøv jer lidt frem, men din partner skal vide, at de fleste kvinder, når de er i fødsel, ikke bryder sig om at blive "nusset". De vil gerne kunne mærke det, så foreslå din partner dybe tryk og gode store kram.


4: Bevægelse hjælper både til at flytte fokus, men det hjælper også jeres baby til at trænge dybere ned i bækkenet. Skift ofte stilling, dans i vepauserne, bevæg bækkenet i cirkler, sid på en stor bold, støt dig op ad en væg mens du bevæger bækkenet. Og hvis du trænger til en lille pause, så læg dig på siden, eller ind over en stor pude, både for at aflaste lænden, men samtidig skabe gode betingelser for din baby til at trænge længere ned i bækkenet.


Det kan være en rigtig god idé at prøve det af, inden fødslen går i gang. Der er ikke mange kvinder, der lige har overskud til at en sød partner, når veerne brager derud af, foreslår at " vi kan da lige danse lidt i pausen" eller forsøger sig frem med massagen. Så prøv de forskellige ting af inden fødslen og tal lidt om, hvad der måske kan virke for dig og gøre dig lidt mere tryg og afslappet, velvidende at vi ikke aner, hvordan vi reagerer på veer, specielt ikke når det er første gang, og derfor kan en ting føles rar i starten men senere i fødslen kan samme ting være temmelig irriterende.


God fornøjelse


Kærlig hilsen Jordemoder Lotte


45 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page